
Resipi:Hati Ayam Masak Kunyit.
err..takder exact,coz terer sgt kan sampai takder gune metriks2..
Hati Ayam -potong nipis supaya cepat masak.
BAwang putih - 1 atau 2 ulas.
Jintan sesudu teh.
Bawang besar Merah-sebiji atau due
Lada Hitam 1 sudu teh(byk pon ok t panas)
Kunyit Hidup-jike ader..(kalau takder kuny it serbok)
Tomato/Daun bawang/Cili Merah hidup sbg hiasan.
Garam secukup rasa.
Air Asam Jawa - sikit.
Cara Caranya:
Tumbok lumat lada hitam,bawang putih,bawang merah(sebijik kecil),jintan,kunyit hidup(jika ada)
Letak tepi bekas lesung tarok air utk lebih rase kaw.
Panas kuali tumis bahan tumbok garing..bau..
Tarok hati ayam gaul rata..(tarok serbuk kunyit jika tiada kunyit hidup)
tarok air/air bekas lesung lumbok td..
tutup biar empok sedikit..tarok air jika perlu..
Tarok air asam jawa.
biar empok sedikit lagi.
Tarok garam..(sedikit madu)
Air agak kering dr kuali boleh lah dihiris bawang besar merah membulat,
cili merah,tomato dan daun bawang sebagai hiasan.